Oyun Hamuruyla Yapabileceğiniz 10 Figür

Oyun Hamuruyla Yapabileceğiniz 10 Figür

Oyun Hamuru Nedir?

Oyun hamuru, özellikle anaokulu çağındaki çocukların hayal güçlerini kullanmalarına, kaslarının gelişmesine ve el becerilerinin artmasına olanak sağlayan hamur kıvamındaki oyuncaklardır.

Oyun hamuru aktiviteleri, çocukların paylaşma, sırayla hareket etme, insanlarla birlikte olma gibi sosyal becerileri kazanmasına da fayda sağlamaktadır.

 

Oyun Hamuru Çocuklara Neler Kazandırır?

Oyun hamurları çok yönlü bir malzeme olduğundan, oyun hamuru ile çocukların ince motor becerileri, yaratıcılık, kelime bilgisi gibi sosyal ve bilişsel olarak gelişimleri desteklenir.

Oyun hamuru ile;

  • Çocuklar duyusal niteliklerini keşfedebilir
  • El ve parmak kasları güçlenebilir
  • Hayal güçlerini zenginleştirebilir
  • Benlik saygılarını geliştirebilir
  • Stresten uzaklaşıp sakinleşmelerini sağlayabilir.

 

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Oyun hamuruyla bir şeyler ortaya çıkarmak, çocukların kendilerini yetkin görmeyi ve başarılarından dolayı gurur duymalarını sağlayıp kendilerini daha özgüvenli hissetmelerini sağlamaktadır.

Okullarda yapılan oyun hamuru etkinlikleri ile çocuklar arkadaşları ile birlikte sosyal bir iletişim içine girerler ve bu da ilerleyen dönemlerinde okuldaki ve hayattaki gelişimlerine katkı sağlar.

 

İnce Motor Gelişimi

Çocukların, oyun hamurlarına uyguladığı itme, çekme, ezme, sıkma, yuvarlama, kesme, doğrama gibi hareketler, çocukların parmaklarındaki ve ellerindeki kaslarında güç kazanmasına ve ince motor gelişiminin desteklenmesini sağlamaktadır.

 

Yaratıcılık ve Hayal Gücü Gelişimi

Çocuklar oyun hamurunu kullanırken, sembolik düşünmeyi öğrenir ve oyun hamurunu başka bir şeymiş gibi düşünerek oyun hamurundan farklı şekiller üretir. Bu durum da çocukların bilişsel gelişiminin ve fikirlerinin nasıl ifade edebildiklerinin önemli bir parçası olmaktadır.

Çocukların yaş kategorilerine göre oyun hamurlarında yaptıkları şekiller farklılık göstermektedir. Okul öncesi çocuklar genellikle karmaşık oyun hamuru şekilleri ortaya çıkarırken, daha küçük çocuklar ise top, solucan gibi daha basit ve tanıdık nesneler ortaya çıkarır.

 

Dil Gelişimi

Çocuklar oyun hamuruyla ne yaptıklarını ve yarattıkları hikayeleri açıklarken dili kullanır. Bu sebeple oyun hamurları çocukların yeni kelimeler öğrenmelerine ve düşüncelerini, fikirlerini etkili bir şekilde iletmesine ve kelime dağarcıklarını geliştirmelerine yardımcı olur.

 

Bilim ve Matematik Gelişimi

Çocukların bilimi öğrenmesinde uygulamalı deneyimler yolu kullanmaktadır. Oyun hamuru etkinlikleri de çocukların bilimsel düşüncesini teşvik etmenin en iyi yollarından biridir.

Oyun hamuru aktiviteleri, çocukların ölçme, karıştırma, deney yapma, neler olacağını tahmin etme gibi durumları öğrenmesine ve oyun hamurunu şekillendirirken sebep-sonuç ilişkisini de kavramalarına yardımcı olur.

 

Evde Oyun Hamuru Nasıl Yapılır?

Oyun hamurları, çocukların el ve parmak kaslarını güçlendiren, yaratıcılık ve hayal güçlerini zenginleştiren, renkleri ve şekilleri öğretirken aynı zamanda da eğlendiren oyunlardan biridir.

Evde çocuklarınız ile yapacağınız hem doğal hem de ucuz olan oyun hamuru ile sizde içiniz rahat bir şekilde çocuklarınızın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Gıda Boyasız Oyun Hamuru için Malzemeler

  • 1 su bardağı un

  • ¼ su bardağı tuz

  • 1 yemek kaşığı bitkisel yağ

  • 1 su bardağı su

  • Renkleri oluşturmak için sebze, meyve ve baharat

Gıda Boyasız Oyun Hamuru Yapılışı

  • Orta büyüklükteki bir kabın içine unu ve tuzu ilave ederek çırpma teli ile yavaş ve çok baskı uygulamadan karıştırın.
  • Su ve bitkisel yağı karışıma ekleyin ve aynı şekilde karıştırmaya devam edin.
  • Oluşan karışımı elinizde kıvam alıncaya dek güzel bir şekilde yoğurun.
  • Eğer hamurun kıvamının sert olduğunu düşünürseniz biraz daha bitkisel yağ ekleyebilirsiniz.
  • Hamurun kıvamının tuttuğunu anlamak için kabınıza ve elinize hiç hamur yapışmaması gerekir. Eğer elinize hala hamur yapışıyorsa biraz daha un ekleyerek yoğurmaya devam edebilirsiniz.
  • Hamurunuzun kıvamını ayarladıktan sonra yapmak istediğiniz renk sayısı kadar hamuru eşit parçalara bölün.

Oyun Hamurunu Gıda Boyası Kullanılmadan Renklendirme İşlemi

Gıda boyası kullanmadan;

  • Pancar ile pembe rengi
  • Zerdeçal ile sarı rengi
  • Havuç ile açık turuncu rengi
  • Kırmızı biber ile koyu turuncu rengi
  • Ispanak ile yeşil rengi
  • Türk kahvesi ile kahve rengi
  • Mor lahana ile mavi rengi
  • Mor lahana suyuna 1 çay kaşığı karbonatlı su ekleyerek turkuaz rengini oluşturabilirsiniz.

İlk olarak tüm sebze ve meyveleri ayrı ayrı sularda kaynatıp sebzeler ve meyveler yumuşadıktan sonra rendeleyin. Rendelediğiniz sebze ve meyveleri süzgeçten geçirin.

Eğer baharat veya kahve kullanacak iseniz baharatı veya kahveyi sıcak su içinde iyice eritip hamura katarak yoğurun.

Sebze ve meyveleri süzgeçten geçirdikten sonra geri kalan suyunu önceden ayırmış olduğunuz hamur parçaları içine katıp yoğurun. Bu işlemler sonunda istediğiniz renkteki oyun hamurlarını elde etmiş olacaksınız.

Yaptığınız oyun hamurlarının kurumaması için kapalı olarak saklamanız gerekmektedir. Oyun hamurlarını, ağzı kilitli poşetlerde düzleştirip buzdolabına koyduğunuzda hem hamurlar çok fazla yer kaplamamış olur hem de kurumamasını sağlamış olursunuz.

 

Oyun Hamuruyla Yapabileceğiniz 10 Figür

İster evde hazırladığınız bir oyun hamuru olsun isterseniz de dışarıdan satın aldığınız bir oyun hamuru olsun, birbirinden farklı renklerdeki oyun hamurlarıyla yapabileceğiniz birçok yapımı kolay şekiller bulunmaktadır.

Gelin hep birlikte oyun hamurlarından hangi figürleri yapabiliriz bakalım!

Gökkuşağı

Gökkuşağı yapımı için istediğiniz renkte 7 tane oyun hamuruna ihtiyacınız olacak. Renkleri belirledikten sonra oyun hamurlarının boyutlarını büyükten küçüğe doğru sıralanacak şekilde toplar haline getiriyoruz. Top şeklindeki hamuru düz bir zemin üzerinde elimizle incelterek solucan şekli gibi ince uzun parçalar haline getiriyoruz. Bütün hamurlara bu işlemleri yaptıktan sonra oluşan parçaları küçükten büyüğe doğru arka arkaya u şeklinde sıralıyoruz. Bir cetvel yardımıyla şeklin uç kısımları hepsi aynı hizada olacak şekilde bölüyoruz.

Kiraz

Oyun hamurundan kolay bir kiraz figürü ortaya çıkarmak için gerekli olan malzemeler; kırmızı ve yeşil oyun hamuru ile kürdan. İlk olarak iki tane kırmızı renkteki oyun hamurundan toplar yapıyoruz. Daha sonra kirazın saplarını oluşturmak için yeşil renkteki oyun hamurunu elimizle incelterek ince bir dal haline getiriyoruz. Kürdanı oluşturduğumuz dalın içine güzelce sarıyoruz. En son olarak da kirazın yaprağını oluşturmak için yeşil renkteki küçük bir parça oyun hamurunu oval hale getirip kürdan yardımıyla üstüne yaprak desenini veriyoruz. Bütün parçaları birleştirdiğimizde kirazımız hazır!

Ayçiçeği

Ayçiçeği yapımı için sarı, kahverengi, siyah ve yeşil renklerde oyun hamuruna ihtiyacınız olacak. İlk olarak ayçiçeğinin gövdesi için yeşil oyun hamurundan parça alıp düz bir zeminde elimizle yuvarlayarak ince uzun şerit haline getiriyoruz. Daha sonra ayçiçeğinin ortasını oluşturmak için siyah renkte oyun hamurundan bir parça alıp yuvarlak hale getirip üzerine kürdanla delikler açıyoruz. Ayçiçeğin yaprakları için ise sarı renkteki oyun hamurundan parçalar alıp oval şeklinde yaprak haline getiriyoruz. En son olarak da çiti oluşturmak için kahverengi oyun hamurundan şeritler oluşturup bunları resimdeki gibi yerleştiriyoruz. Ayçiçeğinin hazırladığınız parçalarını da birleştirdikten sonra şeklimiz hazır.

Havuç

Oyun hamurundan havuç yapabilmek için gerekli olan sadece turuncu ve yeşil renklerdir. İlk olarak havucun gövdesi için turuncu renk oyun hamurundan bir parça alıyoruz. Hamuru düz bir zeminde uç kısmı ince olacak şekilde uzatıyoruz. Havucun yapraklarını yapmak için ise yeşil renkteki oyun hamurundan iki küçük parça alıp bunları uç kısımdan birleştiriyoruz. Daha sonra yaprakları havucun tepesine yerleştiriyoruz. En son olarak da isterseniz havucun üzerine kürdanla çizikler atabilirsiniz.

Ahtapot

İlk önce ahtapotun gövdesi için belirlediğiniz renkteki oyun hamurunu yuvarlayıp sonra biraz uzatarak gövdesini oluşturun. Ahtapotun kolları için dilerseniz farklı renkte dilerseniz de gövdeyle aynı renkteki oyun hamurunu şeritler haline getirip hafif şekilde kıvrımlı yapın. Daha sonra oluşturduğunuz şeritleri ahtapotun gövdesine yerleştirin. Ahtapotun kolları üzerine istediğiniz renkte küçük benekleri de yerleştirdikten sonra ahtapotunuzun yüzünü oluşturun. Ve sonuç olarak ahtapotunuz hazır!

Çilek

Çileği oluşturmak için ilk olarak kırmızı oyun hamurundan bir parça alıp elimizde yuvarlıyoruz ve uç kısmına parmağımızla bastırarak ucunun hafifçe ince olmasını sağlıyoruz. Siyah oyun hamurundan minik parçalar kopararak çileğin gövdesine yerleştirip çileğin beneklerini oluşturuyoruz. En son olarak da çileğin yaprakları ve sapı için yeşil oyun hamurundan parçalar alıp ince şeritler yapıp bu şeritleri yıldız gibi birleştiriyoruz. Yaptığımız yaprakları ve sapı çileğin tepesine yerleştirdikten sonra çileğimiz hazır olacaktır.

Balık

Öncelikle balığın gövdesini oluşturmak için istediğiniz bir renkteki oyun hamurunu seçin. Daha sonra balığın gövdesini oluşturmak için hamurdan bir parça alın, elinizde yuvarladıktan sonra kenarlarından parmaklarınızla bastırarak oval şeklini verin. Şekli verdikten sonra kürdanla veya kalemle gövdenin üzerine çizikler atın. Farklı renkteki oyun hamurundan ince şeritler oluşturun ve gövdenin üzerine ekleyin. Balığın süzgeç ve kuyruğunu oluşturmak için ise yine oyun hamurundan birer parça alıp elinizde yuvarlayın. Daha sonra parmaklarınızla her iki tarafından bastırarak süzgeç ve kuyruk şeklini verin. Şekil oluştuktan sonra ise yine kürdan veya kalemle çizikler atın. Yaptığınız gövde, kuyruk ve süzgeçleri birleştirdikten sonra balığın gözlerini ve ağzını yapın. İşte sevimli canlınız hazır!

Salyangoz

Salyangoz yapımı için öncelikle kabuk kısmını yaparken belirlediğiniz renkteki oyun hamurundan bir parça alıp elimizde yuvarlayarak ince şerit haline getiriyoruz. Bu şeriti içten dışa doğru dolayarak kabuk şeklini oluşturuyoruz. Daha sonra gövdesi için de oyun hamurundan bir parça alıp uç kısmı ince olacak şekilde şerit haline getiriyoruz. Salyangozun baş kısmını biraz eğilimli yaparak gövdesini oluşturuyoruz. Kabuk ve gövdeyi birleştirdikten sonra antenleri ve gözleri içinde minik parçalar alarak gövdesine ekliyoruz. İşte salyangozunuz hazır!

Fare

Fareni gövdesini yapmak için oyun hamurundan bir parça alıp uç kısmı daha ince olacak şekilde yumurta şeklini veriyoruz. Kuyruk kısmı için hamurdan bir parça alıp ince kıvrımlı bir şerit oluşturuyoruz. Kulakları için ise iki parça hamuru ayrı ayrı yarım ay şekline getiriyoruz. Gövdeye kuyruğu ve kulakları ekledikten sonra farenin gözlerini ve burnunu minik parçalardan top yaparak oluşturuyoruz. İşte faremiz hazır!

Civciv

Civcivin gövdesini oluşturmak için ilk olarak oyun hamurundan bir parça alıyoruz ve elimizde yuvarlayarak küçük boy patates şeklini veriyoruz. Ayakları için, iki parça farklı renkte oyun hamuru alıp elimizde yuvarlayarak halka şekline getiriyoruz. Daha sonra yaptığımız ayakları gövdenin alt kısmına ekliyoruz. Son olarak da yüzünü oluşturmak için hamurdan minik parçalar alıp elimizde yuvarlayarak gözlerini ve ağzını oluşturuyoruz. Gözleri ve ağzı da tamamlandıktan sonra civcimiz hazır!

 

 

Etiketler: Oyun Hamuru
Mayıs 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR