Slime Nasıl Yapılır? Slime Malzemeleri Neler?

Slime

Slime Nasıl Yapılır? Slime Malzemeleri Neler?

Bir dönem oldukça popüler olan ve sonrasında da popülerliğini hiç yitirmeyen slime’ın evde yapılabildiğini biliyor muydunuz? Oyun hamuru kıvamında olan ve çoğu kişinin stres atmasını sağlayan slime, kolay şekilde ulaşılabilen malzemelerle kısa sürede evlerde yapılabilir. Öncelikle slime’ın ne olduğunu sonra da nasıl ve hangi malzemelerle yapıldığını inceleyelim. 

Slime Nedir?

İngilizce bir kelime olan slime “balçık” anlamına gelmektedir. Slime yapısı gereği tıpkı balçık gibi yapışkan bir yapıdadır aynı zamanda bir miktar akışkandır. Bu haliyle özellikle çocuklar slime ile oynamaktan oldukça zevk alırlar. Slime yapma süreci ise en az oynama süreci kadar zevklidir. 

Son yıllarda oldukça ön planda olan slime için yeni nesil oyun hamuru diyebiliriz. Hermann Staudinger tarafından bulunan slime, 1976 yılında ABD'li bir oyuncak üreticisi tarafından oyuncak sektörüne sunulmuştur. Son yıllarda bu kadar popüler olması ise sosyal medyada sık sık paylaşılıyor olmasına bağlıdır. Çocukların özellikle kendi slimelarını yaptıkları videoların eğlenceli olması slime yapmayı ve slime ile oynamayı yaygınlaştırdı. 

Slime yapmak oldukça zevkli bir aktivite olduğu için çocuklar aileleriyle birlikte yapmaktan zevk alıyorlar… Ancak uğraşmak istemeyenler için hazır satılan slimelar da var. Genellikle Slimeların ana maddesi temizlikte kullanılan borax ve tutkal. Fakat daha pek çok farklı malzeme slime yapımında kullanılabiliyor. Örneğin tıraş köpüğü, boncuk, sim gibi istediğiniz her şey ile slime’ınızı süsleyebilir veya kıvamını güçlendirebilirsiniz. 

Slime Çeşitleri

Slimeların pek çok farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlerdeki en büyük fark genellikle oynarken çıkardıkları seslerden oluşur. Slimeların yapıları ve oynama rahatlıkları da çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir. 

Fishbowl Slime / Crunchy Slime

Bu slime türünde çoğunlukla şeffaf boncuklar kullanılır. Boncukların kullanılma sebebi ise slime ile oynarken çıtır çıtır sesler çıkarmasıdır. Bu sesler pek çok kişinin sevdiği ve zevk aldığı seslerdir. 

Strafor Slime / Foam Slime

Yuvarlak straforların kullanıldığı bu slime türü rahatlatıcı ve yumuşak bir görüntüye sahiptir. Slime ile oynarken temas edilen yumuşaklık ise rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. 

Clear Slime

Temiz, renksiz slimelara verilen addır. Şeffaf oluşuyla içerisinde çeşitli materyaller, boncuklar, süsler olan slimeların daha güzel görünmelerini sağlar. 

Fluffy / Köpük Slime

İçerisine tıraş köpüğü eklenerek yapılan bu slime çeşidi oldukça yumuşak, kabarık ve sesli bir slime ile oynama deneyimi yaşatır. Birkaç gün bekletildiğinde yumuşak ve pürüzsüz yüzeyler elde edilir ve böylece oynarken hem daha çok ses çıkarır hem de daha yumuşak oluşuyla pürüzsüz hissettirir. 

Butter Slime

Slime içeriğinin kil ile karıştırılması sonucunda ortaya çıkar. Bu slime türü tereyağ gibi bir görüntü ve his verir. 

Cloud / Bulut Slime

Slime içeriğinin yapay kar ile birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bulut gibi bir görünüm verir. 

Sufle Slime

Slime içeriği ile traş köpüğünün fazlasıyla karıştırılıp uzun süre bekletilmesi sonucunda oluşur. Üzerinde katı ve ince bir tabaka oluşur, içerisine bastırıldığında ise havası söner ve hoş bir his ve görüntü verir. 

Iceberg Slime

Bu slime türü de slime içeriğinin bol pudra ile karıştırılmasıyla oluşur. Bu şekilde üst tabakası kırılgan bir hal alıyor. 

Slime Ne İşe Yarar?

Yukarıda da gördüğünüz gibi pek çok çeşit slime vardır ve daha fazla çeşidini yapmak da çocukların yaratıcılığına kalmıştır. Slime çocukların maddeleri tanıma ve keşfetme aşamasında dokunabilecekleri ve şekillendirebilecekleri bir çeşit oyuncaktır. 

Slime yapmak için kullanılan malzemelerin çocuklar için zararlı olup olmadığı ile ilgili pek çok yorum ve düşünce var. Ancak siz malzemelerin faydalı olduğuna inandığınız ikamelerini bularak daha güvenli bir slime yapma ve oynama süreci geliştirebilirsiniz. Sonuç silme; olarak çocukların el becerilerini, yaratıcılıklarını ve koordinasyonlarını geliştiren bir tür oyuncaktır. 

Slime yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de bir çeşit oyuncak olarak kullanılmaktadır. Slimeın yapısı stres attıran bir yapıdadır ve yetişkinler için bu özelliği oldukça tatmin edici olabilir. ‘Kafa boşaltmak’ dediğimiz yetişkin görevini rahatlıkla slime ile yerine getirebilirsiniz. 

Slime Malzemeleri

Slime yapmak için ana malzemelerin tutkal ve borax olduğunu söylemiştik. 

Evde slime yapabilmek için ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler:  

1 bardak sıcak su, 1 bardak oda sıcaklığında su, ½ çay kaşığı boraks, ½ bardak tutkal, Geniş bir karıştırma kabı 

Bu malzemeler ile en basit şekilde slime yapabilirsiniz. Bunun yanına farklı malzemeler eklemek ise tamamen sizin yaratıcılığınıza ve isteğinize kalmış. Örneğin eğer fluffy slime yapmak istiyorsanız bu malzemelerin yanına tıraş köpüğü de ekleyebilirsiniz. Ayrıca sim, boncuk, pul gibi süs malzemeleri ile slimeınızı süsleyebilirsiniz. Eğer renkli bir slime elde etmek istiyorsanız da çeşitli gıda boyası gibi boyalar ile slimeınızı renklendirebilirsiniz. Hatta slime için ana malzemeleri karıştırdıktan sonra ayrı ayrı farklı renklerde slimelar yapabilirsiniz. 

Slime Nasıl Yapılır?

Evde slime yapmak için yukarıdaki malzemeleri temin ettiyseniz eğer şimdi slimeın adım adım nasıl yapılacağına geçebiliriz. 

  • Oda sıcaklığındaki 1  bardak suyun içerisine gerekli miktardaki boraxı dökün ve çözülene kadar karıştırın. 
  • Geniş bir kabın içerisine tutkalı ve sıcak suyu alın.
  • Hazırladığınız tutkallı suya istediğiniz materyalleri ekleyebilirsiniz. Örneğin slimeın renkli olmasını istiyorsanız gıda boyasını veya simli olmasını istiyorsan simini bu aşamada eklemelisiniz. Boya eklerken yavaş yavaş eklemeye özen gösterin. 
  • Renkli tutkallı karışımın içerisine az önce borax ekleyip karıştırdığınız oda sıcaklığındaki suyu ekleyebilirsiniz. Ancak bunu da yavaş yavaş ekleyin ve karıştırarak eklemeye özen gösterin. Kıvamının olduğunu hissettiğiniz noktada durup biraz karıştırabilirsiniz. 
  • Karıştırdıkça slimeınız hazır olacak. Bu aşamada eğer slime sizin için fazla sıvı ise biraz daha boraxlı su ilave edebilirsiniz. Eğer slime size katı geliyorsa o zaman da sıcak su ekleyerek kıvamını yumuşatabilirsiniz. Artık slimeınız hazır! 

Slime Yapımı

 

Tutkalsız ve Borakssız Slime Yapımı

Slimeların çocukların gelişi için önemli olduğu aşikar ancak kullanılan malzemelerden ötürü sağlık ile ilgili problem yaşıyorsanız o halde tutkal kullanmadan slime yapımını da sizlerle paylaşalım. 

Evde tutkalsız ve borakssız slime yapımı için gerekli malzemeler:

1 bardak oyun jeli, ½ bardak şampuan, ½ bardak ılık su, Sim, İstediğiniz renkte gıda boyası, Geniş bir kap

  • Yarım su bardağına yarım bardak şampuanı döküp karıştırın,
  • Geniş kabın içerisine oyun jelini, gıda boyasını, simi ve eklemek istediğiniz başka malzemeler varsa onları alın ve hepsini karıştırın (Eğer şampuanınız renkli ise gıda boyası kullanmanıza gerek kalmayabilir), 
  • Kabın içerisindeki karışıma yavaş yavaş şampuan ve su karışımını ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Karıştırmaya devam ettikçe slaymın yoğunlaştığını ve kıvam aldığını göreceksiniz. 

Eğer küçük yaştaki çocuklarınız ile slime yapıyorsanız ya da onlara oynamaları için slime satın alıyorsanız, sizin gözetiminiz altında slime ile oynamalarının faydalı olacağını unutmayın. Çünkü slime yaparken kullanılan maddelerden ötürü çocukların ellerini yıkamadan ağızlarına veya gözlerine götürmemeleri çok önemli. 

Çocuklarınızla birlikte slime yapmak sizin için bir aile etkinliğine dönüşebilir ve siz de ebeveynler olarak ne kadar zevk aldığınızı görebilirsiniz. Bu sebeple olabildiğince fazla çeşit slime yapmayı evinizde çocuklarınızla birlikte deneyebilirsiniz. 

Etiketler: slime
Mayıs 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR